De Gezonde Stad

avond in t NAi

wat is gezond? hoe te creëren? ‘onderzoek’ door o.a. Ministerie IenM en Rijkswaterstaat. laten visualiseren tot interessante kubus maar verder hebben onderzoekers er meename zelf veel van geleerd, zoals Jan Hendrik Dronkers (baas Rijkswaterstaat) aangeeft. leuk om te weten en heel angstig. angstig om zijn blijdschap te zien bij het rondrijden door Nederland en zichzelf te verbazen over alle lokale initiatieven. ‘Een coöperatie die echt bezig is …’ En ‘… wanneer je een dijk aanlegt, niet alleen aan veiligheid denken, maar bijv. ook aan recreatie of woningen….’  Hoe ver kun je van het dagelijkse leven afstaan in je ivoren toren in Den Haag. Deze avond het levende bewijs dat deze afstand enorm kan zijn. En dan te bedenken dat er meerdere van dit soort pakken in de zaal zitten.

Verder een spetterend verhaal van onderzoeker aan de Univ. v UTR (hij vervangt zieke collega) over het belang van sport in de wijk. Onderzoek specifiek over Kraijcek en Cruyff courts, in boekvorm te verkrijgen onder De alledaagse kracht van sport. Waarbij Cruyff aanlegt en wegloopt maar Kraijcek ook ‘sportleiders’ langs het hek zet om de boel te regelen (aldus de onderzoeker). Maar over het belang v sport (spel, tegenstand, overleg, samenspelen, winnen/verliezen, coördinatie etc etc.) werd duidelijk dat de veldjes een positieve rol vervullen.

Terechte vraag uit de zaal (Ehvn?), waarom al die speciale dure veldjes? Laten we weer gewoon de stoep en het grasveldje gebruiken. weg met alle verbodsbordjes en bewoners die klagen over geluid en kinderen. De stad, en dorp, is vol van ‘veldjes’ maar je moet ze wel gebruiken. Zit wat in…….

Ondank het wat lege onderzoek (iemand in de zaal vergelijk de avond met een avondje creatief met kurk), is de visualisatie door FABRIC erg verduidelijkend! zo zie je maar wat data visu kan doen. De kubus, met 9 ‘themas’, raakt erg mijn 3 verschuivende ontwerp paradigma’s. eens goed naar kijken en t boekje doornemen.

9 thema’s , incl. 3 schaalniveaus

bij elk vakje nadenken over meerdere invalshoeken………..

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s