ZELF !

We redden ons wel! Hoe kan de samenleving de overheid overbodig maken? Deel 1: Denken over de doe-het-zelf-maatschappij.

Dinsdagavond in De Unie. Slechte avond voor De Unie aangezien de Gemeenteraad op deze avond definitief besluit de subsidie niet naar De Unie te laten gaan maar naar het Hofpleintheater. Ik begrijp niet dat als er maar 1 debat/discussie podium in Rotterdam ‘mag’ zijn (gesubsidieerd althans) dat de GR kiest voor Arminius. Volgens mij bestaan ze net en heeft de unie nu en in t verleden haar rol duidelijk gemaakt.

Terug naar de avond. ZELF, mijn zelf gekozen werktitel voor een van de ontwerpparadigmas waar ik als ontwerper over nadenk voor het afstuderen. Het onderwerp zoals deze avond in de unie besproken zat meer op het vlak van welzijnswerk en integratie problematiek (in mijn eigen simpele woorden dan). Hier heb ik duidelijk minder mee en dat was de lering van deze avond. Toch liever richting vormgeving en de fysieke wereld dan praten, koken, breien etc. ook al zijn de bedoelingen hierachter bloedserieus en zeker goed!

Sprekers waren interessant en goed. 2 onderzoekers Specht & Verhoeven en Pieterse (die zelf in bouwcollectief op IJburg aan t bouwen is)

We redden ons wel !

Maurice Specht – filosoof en zelfverklaard militant optimist als het gaat over de nieuwe rol van burgers in de samenleving. Promoveert een week voor dit debat op zijn onderzoek naar burgerparticipatie in Rotterdam, Antwerpen en Dordtmund aan de VU in Amsterdam. Daarnaast is Maurice mede-initiatiefnemer van de Community Lovers’ Guide to the Universe. Een serie publicaties waarin burgerinitiatieven in diverse steden van de wereld belicht worden.
Josien Pieterse – politicoloog en directeur van Netwerk Democratie, waar nieuwe vormen van democratie worden gestimuleerd met programma’s als de Wij Maatschappij en de Open Agenda. Onlangs deed zij op landelijk niveau een evaluatieonderzoek naar het burgerinitiatief vanuit het perspectief van de initiatiefnemers.

Imrat Verhoeven – socioloog (verbonden aan de afdeling politicologie van de UVA) en promoveerde in 2009 op zijn proefschrift Burgers tegen beleid. Hij deed onlangs onderzoek naar 1200 bewonersinitiatieven in Amsterdam.  Hij voerde samen met Marcel van Ham de redactie over ‘Brave burgers gezocht’, waarin sociale wetenschappers zich onder meer afvragen of burgers wel echt iets in te brengen hebben, of dat zij slechts voor het karretje van de overheid worden gespannen, en wat burgers zelf vinden van hun nieuwe rol.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s