Van Nelle

Dinsdag rondleiding Van Nelle gedaan. Helaas maar een uurtje met de standaard rondleiders maar wat is het toch een fantastisch gebouw. Modernisme maar vooral vernieuwend. Een ondernemer die met visie, durf en kapitaal een fabriek neerzet die zeer vooruit strevend was. Alle negatieve verhalen over het Modernisme daar gelaten, vind ik dit erg geslaagd en gezien de huidige bezettingsgraad van het gebouw door creatieven, nog steeds een succes. De vliesgevel en de details met glas, beton en staal zijn schitterend. Logisch dat zelfs de ‘god’ vh Modernisme Corbusier hier lovend over was tijdens zijn bezoek “U heeft in Rotterdam een schitterend bewijs van het leven dat komt! Van een puurheid, zo onvoorwaardelijk zuiver!”.

het ritme van de ramen, de helderheid en transparantie over het productieproces (zo van kijk maar , wij zijn eerlijk en goed) zien we ook nu nog terug bij de doelstellingen van de Apple stores.

van-nelle-goederenbruggen

de ‘loopbruggen’ waren voor goederen die van de Schie via de overslag de fabriek in zouden gaan. Origineel idee was dat ze naar de bovenste verdieping ging van respectievelijk Tabak (7 verdiepingen, een productieproces in 7 stappen), Koffie (5 uit 5) en Thee (4 uit 4). Maar door de crisis in de jaren 20 vd vorige eeuw is dat niet gerealiseerd en kwamen de bruggen lager het gebouw.

detail-rails-in-kolom

taats draaiende ramen

zelfsluitende-deur-door-zwaartekracht

Detailleren en vooruit denken. in het bouwproces zijn gleuven in de kolommen opgenomen met een ijzeren ‘rails’ erin. De gleuven zitten in het hele gebouw om latere bevestigingen in de kolommen mogelijk te maken.
Ook de taats draaiende ramen zijn hiervan een voorbeeld. Plaatsing tegenover elkaar in de fabriek zodat frisse lucht kan doorstromen, spijlen verticaal zodat het ramenritme in tact blijft en draairichting zodat de ramen door de wind niet kapot worden geblazen.
Deuren dit moeten sluiten, brandveiligheid, vallen door de zwaartekracht dicht. het oplopende rails aan de onderkant lift de deur op waarna deze langzaam weer dicht rolt. met verlengde en open scharniere.

van-nelle-achterkant

Het gebouw staat nog steeds als een HUIS, recht. door het heiwerk. Directeur Kees van der Leeuw liet hiervoor speciaal heimachines uit de VS overkomen die niet in Europa bestonden. alleen het beste was goed genoeg op dat moment.

 

 

 

to do

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s