Speelplekken anders ontwerpen

[van event site]

Het georganiseerde karakter van hedendaags spelen heeft enerzijds bijgedragen aan de ontwikkeling van speelplekontwerp, maar heeft anderzijds geleid tot verarming en standaardisering. Dat stelt Mathieu Gielen, Universitair Docent ‘ontwerpen voor kinderen’, TU Delft.

Tijdens het event Het moet en Kan Anders op 30 november zal Gielen deze visie uiteenzetten voor de deelnemers en met hen in discussie gaan. In dit artikel alvast een voorproefje van de inhoudelijke en interactieve lezing die deelnemers die dag kunnen verwachten.

Standaard archetypes 
“Buiten spelen heeft steeds meer een georganiseerd karakter gekregen, met speciaal daartoe bestemde speelplekken en speciaal ontworpen producten, de speeltoestellen. Het ontwerp van de speelplek heeft zich enorm kunnen ontwikkelen. Maar het heeft ook geleid tot verarming: de hele diversiteit aan indrukken en mogelijkheden van de buitenruimte is teruggebracht tot een aantal standaardactiviteiten met archetypische speeltoestellen.

De wip, de schommel, het klimkasteel – vaak geplaatst op een kale vlakke ondergrond – zijn op zich interessante speelobjecten, maar het is jammer als de speelruimte telkens op dezelfde manier wordt ingericht.

Diversiteit
Gelukkig is de laatste jaren een beweging op gang gekomen die naar meer diversiteit streeft: elke locatie heeft zijn eigen randvoorwaarden en kwaliteiten. Zo is er de groene en natuurlijke speelruimte. Er is het sportspeelplein in diverse varianten. En ook in opkomst is de interactieve speelplek, waar de aantrekkingskracht van het computerspel wordt gecombineerd met de kwaliteit van samen buiten spelen.

Kansen
In die laatste categorie is het nog echt pionieren. Voor kinderen is technologie in het dagelijks leven heel vanzelfsprekend.  Het is de kunst een balans te vinden tussen de prikkels en uitdagingen die een interactieve omgeving kan bieden, en het vermogen van kinderen om zelf de controle te hebben over hun eigen spel: de regels te bepalen, mogelijkheden te onderzoeken, hun eigen fantasieën uit te leven. Hier liggen nog enorme kansen open.”

Diversiteit en nieuwe technologie benutten” | nieuws.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s