Richard Sennet

Interview met Sennett in Items n.a.v. zijn lezing in NL

Richard-Sennet_vorm-volgt-performance

Belangrijkste punten:

– pleit voor open systeem van denken, ontwerpen en maken. ‘openheid is essentieel voor vooruitgang’. Wie niet kan delen kan niet vermenigvuldigen hoorde ik 15 jaar geleden in een consultancy advies naar klant. Kortom, krampachtig kennis en kunden voor jezelf houden helpt je uiteindelijk niet in de vooruitgang.

– ‘Open Design’ staat open voor ‘noise’ stelt Sennett. ‘Als je in het grensgebied komt waar dingen alle kanten op kunnen, waar allerlei ogenschijnlijke onzin de kop op steekt, krijg je het soort ruis dat, in een open systeem, heel productief is. Een gesloten systeem probeert die ruis uit te filteren.’ Helemaal mee eens en precies gelijk aan datgene wat ik chaos heb genoemd in mijn Morf-essay over de rol van de werkmethoden van de Surrealisten bij huidige ontwerpers.

verder over improviseren (vanuit de muziek) en de rafelranden in de stad (waar ook weer de overgang, de ruis, plaatsvind):
– ‘Ja, de rand. het overgangsgebied tussen twee naburige praktijken. Dat is waar de intuitive leaps, intuitieve sprongen gemaakt worden. In stedelijke omgevingen zijn dat gebieden waar diverse gemeenschappen met heel verschillende levenswijzen aan elkaar grenzen.’

[verwijzing naar zijn boek De Ambachtsman]

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s