Reading 2: Changing Places

TEKST
Cremaschi, M., en Eckardt F. (eds.). Changing Places: Urbanity, Citizenship, & Ideology in New European Neighbourhoods. European Urban Research Series 3 (2011): p 232-234, p 300-303, p 309-310. Amsterdam: Techne Press.

REACTIE
De tekst is eigenlijk een redelijk droge opsomming van definities, lichtjes opgeluisterd met voorbeelden uit met name de UK. Monica Walhout leidt als docent de discussie. Zij heeft vorig jaar een project ‘De dag van de verandering’ bij een basisschool in de wijk Bloemhof, Rotterdam Zuid gedaan. Hiervoor was ze gevraagd omdat de school kampt met een bovenmatige agressie bij kinderen in de bovenbouw. Door haar project werd wederzijds respect op een speelse en creatieve manier bij de kinderen onder de aandacht gebracht.

In de teksten gaat het over het benomen van verschillende klassen en het t.o.v. elkaar positioneren van deze klassen. De vraag rijst hoe kom je in een klasse en kun je eruit?

Wanneer er een kasten-systeem is kun je er niet uit. In India is hierdoor bij de geboorte bepaald in welke kast je zit. Alleen d.m.v. goed gedrag is het mogelijk na reïncarnatie terug te keren in een andere, hogere, kast. In het Westen is eigenlijk geen kasten-systeem meer. Zelfs in het traditionele Engeland was het daardoor voor Diana Frances Spencer wel mogelijk om met Prins Charles te trouwen.

In Nederland wordt ook een klassen systeem gehanteerd, de Sociaal Economische Status (SES). Voor de indeling worden indicatoren gebruikt over  opleidingniveau, de arbeidsmarktpositie en het inkomen van buurtbewoners. Op de kaart van Rotterdam is duidelijk te zien dat Zuid een zeer lage score heeft (zie afbeelding 1).

Sociaal Economische Status – Rotterdam 2010

Afbeelding 1: SES Rotterdam (www.zorgatlas.nl)

 Je zou uit de kaart kunnen opmaken dat heel Rotterdam Zuid tot de laagste sociale klasse behoort, de sociale onder-klasse is hier de sociale onder-stad. Het is de maatstaaf. Niemand, en dus ook kinderen niet, ziet om zich heen een hogere sociale klasse. Het wel zien van een hogere klasse kan mogelijk aansporen om tot deze hogere klasse te willen behoren door bijv. een opleiding te gaan volgen (of juist af te maken), een baan te gaan zoeken of gezond te gaan eten. Door het ontbreken van en hogere klasse als voorbeeld is de kans groot dat er een Self Fulfilling Prophecy ontstaat met een neerwaartse spiraal. Waarom zou je nog anders willen leven dan iedereen om je heen? Schijnbaar is het normaal dat mensen geen opleiding en geen werk hebben. Het doorbreken van deze wereld is volgens mij een van de moeilijkste klussen voor de Gemeente Rotterdam.

Wat volgens mij i.i.g. niet werkt is het beleid van Wethouder Karakus (Portefeuille wonen, ruimtelijke ordening, vastgoed en stedelijke economie. En projectwethouder Zuid) die duurdere woningen (meestal appartementen) in Rotterdam willen laten bouwen om hiermee de hoger opgeleiden vast te houden. Hoger opgeleiden die doorgaans een hoger inkomen hebben en dus meer besteden in de stad Rotterdam en hun directe omgeving aan boodschappen. Deze hoger opgeleiden, meer specifiek vaak uit de creatieve sector, worden ook ingezet in het gentrification proces (zie tekst en reactie 1). Hierbij worden ze verleidt om in wijken met de lagere sociale klassen een kluspand te kopen (zie http://www.rotterdam.nl/rotterdamseklushuizen). De vraag is of een paar kluspanden in een hele week de neerwaartse spiraal kan doen omkeren? Denken kansarme tienermeisjes bij het zien van een fel roze Bugaboo kinderwagen met dito hip geklede moeder, dat wil ik ook? En als ze dit al denken, kiezen ze dan vervolgens de juist (legale) weg om dit te bereiken?

—————–
BRONNEN

“Sociaaleconomische status 2010”, Nationale Atlas Volksgezondheid. 17 Sep. 2012 <http://www.zorgatlas.nl/beinvloedendefactoren/socialeomgeving/ses/sociaaleconomische-status&gt;.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s