Groen in de stad

Op de fiets langs een aantal ‘guerilla’ tuinen in Rotterdam. Echt guerilla is het niet want er worden geen seed bombs gegooid en de tuinen zijn van volledig legaal tot gedoogd.

Als eerste langs ‘Tuin aan de Maas‘ op de Mullerpier met praatje van Piet de Jong. Hij heeft ong. 4 jaar bij de tuin gezeten maar stopt er nu mee om op de naastgelegen pier waar hij woont een nieuwe tuin te starten. De Tuin betaat 9 jaar, maar pas de laatste vier als stichting. Dit om binnenkomende gelden beter te beheren. Geld komt o.a. van de Rabobank, ze gaven E 5K bij het openen van de rekening, en het Prins Bernhard cultuurfonds. Opvallend is dat alles door bewoners word gedaan in samenspraak. Het ‘soort’ mensen dat op de pier woont helpt hier wel bij. Het is een vrij homogene groep die gem. meer inkomsten heeft dan de gemiddelde Rotterdammer. Mogelijk is dit de reden dat elkaar aanspreken om oneigenlijk gebruik van de tuin werkt. De sociale controle werkt hier. Niemand mag een eigen tuintje hebben en in principe kan iedereen alles gebruiken wat hij wil. Nu de financiële crisis nog duurt zal het stuk land niet geclaimd worden om de ooit geplande bouw voort te zetten, maar mogelijk komt dit er ooit wel van.

Tuin-aan-de-Maas Mullerpier

Door naar de Gaffelstraat. Sybrand vertelt open over het ontstaan en de toekomst van de tuin. Daar is een tuin sinds drie jaar operationeel op een stuk grond van Woonstad die er een rijtje woningen weghaalde. De drie jaar was wat er het begin was gepland en nu is de onzekerheid groot omdat Woonstad half zegt te gaan beginnen met bodemonderzoek. De tuin is gestart door een kleine groep ‘creatievelingen’, architect en muzikant, en dat is misschien de reden waarom de tuin niet echt wordt gedragen door buurt bewoners. Bij de eerste inventarisatie bij de start van de tuin hebben zij overal briefjes in de bus gedaan en een informatie-avond georganiseerd, maar daar kwam geen reactie op. Nu klagen buren snel over van alles: teveel lawaai, open wand, dichte wand. In de tuin staat een klein podium voor akoestische optredens. De basisscholen komen niet meer vanwege bezuinigingen. Niet alleen jammer voor de kinderen maar de tuintjes staan er ook verloederd bij. De tuin krijgt geld van St Bevordering van Volkskracht, Gemeente Rotterdam / Cultuur Fonds, Woonstad (betaling water, grond, hekken, eerste beplanting).

Tussentuin Gaffelstraat

Fietsend door de Gaffelstraat naar de binnentuin aan de achterkant en doorsteken naar Wijkpark Het Oude Westen aan de Kruiskade. Dit is een groot park met een hele sterke bewonersvereniging. Deze vereniging heeft gevochten voor het ontstaan van het park. Aan de zuidkant van het park is een afgeschermd gedeelte voor moestuintjes van direct bewoners. Hier is nog minder guerrilla maar het is een mooi park, met nu helaas te weinig mensen.

Wijkpark Oude Westen

Overkoepelend is wel te zien dat als je iets wilt, je het ‘gewoon’ moet doen. Er gaat heel veel tijd zitten om mensen te mobiliseren, geld/materieel te zoeken en het vergt veel zelf werkzaamheid. Maar dan zijn er ook mooie idealen waar te maken.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s