Design – Architectuur: leren van elkaar

In Pakhuis de Zwijger een lezing in de cyclus Design Matterz met Ben van Berkel en Piet Hein Eek. Centrale vraag is of Architecten en Vormgevers van elkaar kunnen leren. Op zich volgens mij geen interessante vraag omdat een positief  antwoord te verwachten is. En dat zeiden de beide mannen dan ook.

PHE vind dat eigenlijk iedereen van iedereen kan leren, en ook dat is waar. Maar kijkend naar de creative sector wordt in de avond wel duidelijk dat meerdere verschillende disciplines elk project, stoel of stad, beter kunnen maken. Vorig jaar zei Renier de Graaf, OMA, in een interview in het NRC ‘We hebben ons ontwikkeld van een architectenstudio tot een creatieve onderneming.’ En dus kan OMA ‘van alles’ bedenken: jurk, film, boek, gebouw, stoel. Wat betreft brengt deze avond geen nieuws.

Wat wel lekker verkwikkend is is de wijze van presenteren van PHE en zijn manier van werken. Op dit moment is hij bezig met een kantoorgebouw aan de Houthaven in Adam en een ‘kennis-plein / -dorpje’ voor Brabant Culturele hoofdstad. Zijn open houding t.a.v. Programma van Eisen, Bouwbesluit en richtlijnen klinkt als verademing en kan volgens mij wel degelijk een punt zijn dat serieuze, iets meer volgens de gebaande werkende architecten, kunnen gebruiken in het creatie proces. Ook al denk ik niet dat hij met zijn bijna doodle-achtige schetsen (wel heerlijk om weer te zien t.o.v. Revit-beelden) een complex gebouw als het Mercedes-Benz museum van UN Studio.

Piet Hein Eek

PHE Houthaven Adam

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s