On Kawara & Minimal Myth

Snel nog even langs Booijmans geweest om deze maand On Kawara te zien. Zijn monotone acties om elke dag een schilderij te maken met de datum van de dag en elke dag een  gedateerde ansichtkaart te versturen zijn aangrijpend. Waarom is hij er mee begonnen en wat verteld het? Los van een mooi grafisch beeld dat de kaarten vormen, hij krabbelde duidelijk niet ‘zomaar’, geven de kaarten een tijdsbeeld. Maar dit geldt enkel als je ze ook zeer gericht koopt. De schilderijen met datum vangen een tijd- en lokatiebeeld omdat On Kawara in de kartonnenverpakking een stuk van een lokale krant plakte.

Ik vraag me af of (lang lopende) series altijd interessant zijn. Of ze, wanneer continu in een vast format gepresenteerd, altijd een goed grafisch beeld componeren?

Twee jaar geleden zag ik het werk van Wim Gijzen bij de Verbeke Foundation. Met dit werk en On Kawara zijn op vele vlakken overeenkomsten: actie over langere periode, prestatie volgens vast template, postkaarten, strak gepresenteerd. Wie was eerder? is de boodschap anders?

Gijzen’s idee was eindig, hij ging alle Nederlandse gemeenten af, terwijl On Kawara geen einde voor zichzelf had vastgelegd. On Kawara had ook geen route of plaatsten vastgelegd. Hij verstuurde de kaarten vanwaar hij op dat moment wat. Het jaar van Gijzen (1972) viel midden in de lange postkaart serie van On Kawara (1968-1979). Het lijkt mij, zonder verder onderzoek, dat Gijzen Nederland van die tijd wilde vastleggen, terwijl On Kawara met een eigen, persoonlijk, onderzoek bezig was.

Beide geven iig een heel mooi tijdsbeeld.

Raphael Hefti, Launching Rockets Never Gets Old
– Boijmans Museum, Minimal Myth

On Kawara “Date Paintings” verpakkingsbox

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s