Mission Statements: architecture of politics

4 ambassades gebouwd vanuit de filosofie om de Nederlandse Cultuur direct via het gebouw, zowel architectuur, interieur architectuur als kunst, te laten zien. Nobel streven, dat toch wat arrogant kan uitpakken als je de gebouwen zo aan de straat ziet staan (b.v. Maputo (Mozambique), Addis Abeba (Ethiopië)).

gekke is dat de hoogtepunten in de film niet kwamen vanuit de architectuur. Het in beeld brengen van de Nederlandse toelatingstest geeft op pijnlijke wijze het niveau hiervan weer (je ziet een kleurenfoto van de Nederlandse vlag en de vraag luidt: wat zijn de kleuren van de Nederlandse vlag? Je ziet een foto van een polderlandschap en de vraag luidt: zijn er in Nederland metname bergen of polders?) Daarnaast wordt de vrouw van de Ethiopische ambassadeur neergezet als een dame die metname druk is met het regelen van het diner en de tafelschikking. Interessant was dat ze zei dat er bij Buitenlanse Zaken Interieur Architecten in dienst zijn die de inrichting van de ambassade en ontvangst ruimten inrichten: kunst en meubels worden zo bepaald.

Maar, het idee van Buitenlandse Zaken vindt ik erg goed. Het is na deze 4 direct gestopt vanwege economische en politieke redenen. En dat is met een kostenplaatje van Koolhaas in Berlijn van 62M, op een begroting van 32M, wel enigszins te begrijpen voor 1 kantoor. De interactie vh gebouw met de omgeving en de bevolking is goed in beeld gebracht. Een ambassadeur die er positief over rept, bevolking/toeristen die het grappig vinden en een lokale architect die het op de hakt neemt. Genoeg info om eigen mening te bepalen.

Al met al een interessante film die ik niet had willen missen juist omdat gebruikers er lovend of juist kritisch over praten.

NL-ambassade_Addis-Abeda-Ethiopie_B-Mastenbroek

NL ambassade – Maputo Mozambique – Claus & Kaan

——–

vanaf HollandDoc:

Vier imposante nieuwe ambassades in het hart van vier totaal verschillende landen. Dit zijn de hoofdrolspelers in de documentaire Mission Statements.

 De ambassades in Paramaribo, Maputo (Mozambique), Addis Ababa (Ethiopië) en Berlijn zijn door een omstreden project van het Ministerie van Buitenlandse zaken in het leven geroepen als visitekaartjes voor de Nederlandse architectuur en diplomatie. De documentaire geeft een unieke kijk achter de gordijnen van de markante gebouwen en onthult de onderschatte culturele aspecten van diplomatie en de misverstanden die daar mee gepaard gaan.

Architect Rem Koolhaas is de ontwerper van de Nederlandse Ambassade in Berlijn. De bouwkosten van het pand met “megalomane trekken”, zoals de ambassadeur het omschrijft, gingen maar liefst vier keer over de kop. Opwaaiende gordijnen en ruimtelijkheid moeten de Nederlandse ‘mindset’ van transparantie overbrengen. De conceptuele aanpak van de  architecten gaat soms ten koste van de  functionaliteit. Hilarisch is de scene waarin een in pak gestoken diplomaat demonstreert welke acrobatische toeren er nodig zijn om de nooduitgang te gebruiken.

Het portret van de vier ambassades en hun medewerkers, interviews met architecten die aan de projecten hebben meegewerkt en gesprekken met bezoekers, werpen vragen op over de meerwaarde van architectuur voor de diplomatie waar Nederland voor staat. Daarmee is deze documentaire zelf ook een ‘mission statement’ voor de door bezuiniging bedreigde culturele diplomatie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s