Jan van der Ploeg bij PHE

Zondag naar de lezing van Jan van der Ploeg bij Piet Hein Eekin Eindhoven geweest. Op uitnodiging van de galerij bij PHE presenteerde Van der Ploeg zijn werk. Bij de introductie van zijn eerste werk lichtte hij zijn muurschildering toe. Inspiratie, doel voor die klant (een Italiaans dorp) en zijn eigen creativiteit leidde tot de ‘GRIP’. Dit is wat Van der Ploeg een soort van handvat noemt om het dorp beet te pakken, aan twee kanten. Daarna heeft hij deze GRIP veelvuldig binnen en buiten om muren aangebracht. Daar was geen wens tot grip, maar wat het plaatje aantrekkelijk (?). Interessant vond ik het moment waarop hij van deze vorm en compositie af ging wijken. Helaas lichte hij dit moment niet toe anders dan bij ong. zijn honderd andere toegelichte beelden met waar we naar kijken, waar het staat en wanneer is was aangebracht.

Muurschildering met 16 meiden

Met anekdotes over een hele klas Australische zestienjarige meiden die hem assisteerden bij zijn werk (een voor de zonnebrand, een voor het water, een voor het tape, enz.enz.), een gescheiden echtpaar dat zich afvroeg wie de muurschildering mocht ‘meenemen’ en zijn eigen trots (terecht!) om binnenkort naast Sol LeWitt te hangen bij een Amerikaanse prive verzamelaar, maakte hij de lezing amusant. Op de vraag of hij kon vertellen hoe hij aan de kleurcomposities kwam antwoordde hij resoluut JA, direct gevolgd door NEE. Uiteindelijk bleek ‘gevoel’ de belangrijkste indicator.
Ik had graag wat meer gehoord over zijn motieven maar daar was geen tijd voor. Ook de relatie tot de meubels van Donald Judd die daar tentoongesteld waren, kwam niet aanbod i.t.t. de aankondiging. Grootste mysterie blijft de kaarsrechte lijn, ook op hobbelige ondervlakken. Een klein tipje lichte hij ervan op, maar niet meer. Wel werd duidelijk dat die lijn, de harde overgang, essentieel is voor zijn werk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s