Absalon (en de Inrichting)

Zondag in Booijmans naar de tentoonstelling van Absalon geweest samen met de kinderen. De video bij binnenkomst van de zaal met enkel een schreeuwende Absalon was niet echt een welkome entree. Gelukkig maakte zijn mini-huisjes alles goed, het bleken ideale speelobjecten te zijn voor de kids die ze nu ook thuis willen. Mogelijk kunnen we er eentje overnemen van Booijmans?
Met name door de twee video’s die draaien krijg je het gevoel rond te lopen in een psychiatrische inrichting. En dat is fascinerend om te zien wat ruimte en kleur met je gevoel doet. Zijn ‘Cellules’ zijn super compacte huisjes met alles erin. Jammer dat zijn plan om er echt in te wonen geen werkelijkheid is geworden. Ik kan het me heel goed voorstellen dat hij over de aarde rondtrekt en overal zijn eigen Cellule heeft. En nu zou het het nog steeds kunnen als eenkamer hotel. Het zou toch schitterend zijn geweest wanneer er 20 van die huisjes tijdens het IFFR in de stad hadden gestaan? Muntjes erin, slapen/douchen, wegwezen, schoonmaken en de volgende.
Jammer dat Booijmans de blokken niet goed heeft laten verven aan de onderkant. Kan me niet voorstellen dat het zo in handleiding staat. Ook jammer dat er geen hoge wanden rond de blokken zijn gezet zoals bij deze tentoonstelling in Berlijn. Het beklemmende gevoel komt dan veel sterker over.

Absalon blokken in de ruimte

[van http://www.architectuur.nl]
Rebel
Absalon is een kunstenaar wiens imposante, in korte tijd tot stand gekomen, oeuvre onder kenners zeer wordt gewaardeerd, maar die voor het grote publiek nog onbekend is. Hij werd in de jaren zestig in Israël geboren als Meir Eshel. Zijn nieuwe naam Absalon (naar de rebellerende lievelingszoon van de oudtestamentische Koning David) kiest hij in Parijs waar hij eind jaren tachtig naartoe verhuist. In Parijs leert hij andere kunstenaars kennen, studeert hij aan Institut des Hautes Etudes en Arts Plastiques en begint hij aan zijn oeuvre waarin zich in korte tijd grote ontwikkelingen voordoen. Hij raakt gefascineerd door ruimten. Zijn Cellules zijn het eindproduct. Begin jaren negentig verhuist hij naar Boulogne waar hij in een huis van Le Corbusier woont. Vijf jaar na zijn vertrek keert hij terug naar zijn geboorteland voor zijn tentoonstelling in het Tel Aviv Museum of Art. Daarna besluit hij in zijn Cellules te wonen, verspreid over verschillende steden. Absalons plan wordt nooit realiteit, hij overlijdt op 28-jarige leeftijd in Parijs op 10 oktober 1993.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s