ART RE:Rotterdam

Zaterdag naar de tweede beurs binnen ART Rotterdam geweest RE:Rotterdam. Ik dacht dat deze tentoonstelling wel in een uurtje gedaan kon worden en was samen met Mare naar de Boompjes gegaan om ’t ff te doen. Maar dat bleek niet mogelijk. Expo was erg interessant met 8 etages kunsten in leegstaand kantoorgebouw. Galerie10 had de expo georganiseerd maar naast haar eigen kunstenaars andere de mogelijkheid geboden zich ook te presenteren. Het was een succes want er kwamen meer aanmeldingen dan dat er ‘kantoorhokken’ beschikbaar waren.
Ik vond het vaak nog meer RAW dan de RAW Art tentoonstelling. Bij RAW vond ik het eigenlijk hele toegangkelijke kunst. Vrijwel alles kan zo aan de muur zonder dat je mensen de stuipen op het lijf jaagt als ze binnen komen. Uitzondering waren de sculpturen op de 1e verdieping. Toegankelijk en eigenlijk ook makkelijke kunst. Iedereen kan het maken:
1. Kies een maatschappelijk onderwerp (kapitalisme, vrijheid, overconsumptie, oorlog, kindermisbruik, enz.),
2 Neem een een kritische positie in,
3. Vertaal de kritiek in een beeld (2D of 3D: tekening /foto / schilderij, sculptuur, enz.),
4. Geef het onderwerp en kritiek herkenbaar en op een prettige wijze (voor het oog) weer,
5. Overdrijf enorm of laat te toeschouwer twijfelen (balanceer op het randje van fictie en werkelijkheid).

Een van de beste voorbeelden van toegankelijke kunst vond ik onderstaand fotowerk. Kost Euro 5.000 per foto en dan heb je geen uniek werk (Galerie Brandt, werk uit de serie ‘Totem’ van Alain Delrome).Op RE:Rotterdam was een enkel kunstwerk ‘gewoon’ mooi (althans volgens Galerie10) en dat was ook wel eens lekker tussen alle zware kost. Gewoon een vrolijk schilderij maken, zoals die van Hidenori Mitsue.

De overgrote meerderheid op RE was ‘verantwoorde’ kunst waar je even je best voor moest doen. Veel kunstenaar waren ’s ochtends nog niet aanwezig en een toelichten was er dus niet altijd. Maar diegene die er wel waren deden het natuurlijk met passie. Erg leuk om zo hun werk te kunnen bekijken. Uiteindelijk 2,5 uur heerlijk inspiratie opgedaan. Een prima initiatief van Galerie10.

wegdromen bij natuur - videowerk Frans van Lent

precies en toch wegdromen - Henk vd Bosch

raak, los uit de hand

spannende fotocompostie

mooie foto's - herhaling werkt en versterkt

Lekkere pentekening

spannende installatie en projectiebeeld

’s avonds wilde ik graag nog even langs het paviljoen van de Masteropleiding van de WdKA aan de Kareldoormanhof. Het zou een ‘plaza’ worden, ouderwets plein voor de buurt waar men elkaar ontmoet en praat. Dat was het niet. Het was een interne klassenavond waar het werk van elkaar aan elkaar werd vertoond. Als je een buurt’feestje’ organiseert moet je ze dat natuurlijk wel laten weten. Qua inhoud was het misschien wel goed zo. Experimentele video en muziek is niet erg toegankelijk. Na een klein uurtje was ik duizelig en heb ik het voor gezien gehouden. Het pand is schitterend, in mooie staat en op het randje van de Brandgrens behouden gebleven voor sloop. Op de verdiepingen zitten de studio’s voor de studenten. Het ademt een heerlijke sfeer om volledig in je werk op te gaan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s