Bertjan Pot & Bill Cunningham

Avondje Kopfkino in het kader van OBJECT Rotterdam met Bertjan Pot. Ik had hoge verwachtingen en die werden helaas niet waar gemaakt met het interview. Ze werden gelukkig onverwacht zwaar overtroffen door de film.

Het interview met Bertjan was echt heel slecht. Ik ken interviewster Nous Faes niet maar ze zorgde er elke keer weer voor het gesprek te blokkeren en foutieve vragen te stellen. Bertjan lachte wat, schudde met z’n hoofd en probeerde te redden wat er te reden viel. Zijn Youtube filmpjes waren erg inspirerend. Over zang, dans, ritme, kleuren, materialen, technieken en de relatie tot ontwerpen of juist ontspannen. Ook zijn kleine inkijk in zijn experimenteer drang was interessant. Interessant om te horen dat hij het eigenlijk veel spannender vindt om met bekende materialen zoals hout en metaal de randen van de mogelijkheden op te zoeken dan met nieuwe hypermoderne materiaal aan de slag te gaan. Ook leuk om te horen dat de producent van zijn Random Chair ‘een autoracekuipjes fabrikant in het midden van het land’ is. Grote ontwerper, groot meubelmerk ‘Goods’ maar uiteindelijk staat er klein fabriekje garen te spinnen … …

je ziet beren op de weg

tomtom to the max

Maar wat echt heel inspirerend was was de film Bill Cunningham New York. Wat een energieke inspirerende man. 83 jaar, fietsend door NYC, alle mode hoogtepunten vastleggend met analoge camera en nog steeds een belangrijke pagina vullen in de NY Times. De man verscheurde zijn eerste pay checks om onafhankelijk te blijven (‘money is the cheapest thing, freedom the most expensive’), woont als een van de weinige nog in een kunstenaars studio in Carnigie Hall en lacht veel en aanstekelijk. Hij geeft aan niets geld uit, drink veel koffi, eet de goedkoopste hamburgers en plakt met tape zijn regenponcho weer aan elkaar.

Bill op zijn fiets in NYC

Wat een aanstekelijke man die zijn passie leeft, helaas hierdoor (en het Katholicisme) de ware liefde vergat maar vele mensen blij maakt met zijn foto’s. Foto’s waarvan alle duizenden negatieven in enorme kasten in zijn piepkleine appartement liggen opgeslagen tussen meters hoge stapels mode boeken. Twee lessen: (alweer) volg je passie en … ga naar NYC!
(zie hier voor een kleine filmimpressie)

tape je poncho op de redactie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s