Rene Magritte weer veilig

Eigenlijk moet je 3 weken vrij hebben: 1wk IFFR, 1wk niks, 1wk ART. Maar zo stoer ben ik nu ook weer niet en dus doe ik t allemaal een beetje. Vandaag om 9uur bij de Feniksloodsen om mee telopen met de performance van Niek Verschoor. Niek heeft een performance, deel 2, waarbij het schilderij ‘Op de drempel van de vrijheid’ van René Magritte moet worden terug gebracht naar waar het vandaan komt, Museum Boijmans. Helaas werken zij niet mee en komen we uiteindelijk maar tot de voordeur.
Maar iedereen doet heel relaxed en dus beginnen we met koffie en een rondje door RAW Art waar alle ruimtes nog zijn dicht getapet. Ik dacht dat we kort de tijd hadden en dus loop ik er rap doorheen, maar er is veel tijd. Dus een tweede ronde en ook boven naar de sculpturen.

Kunst en oorlog zijn omstreden en op dat raakvlak werkt Niek en dus is er een hele bus groene mannen, 4 duikers, 5 rubberboten en pers voor nodig om alles veilig te laten verlopen. Niek introduceert de manschappen in zijn kunstwereld en het doel van de performance en een Burgermilitair en tevens Curator legt hen zeer uitgebreid de rol van kunst, monumenten, historische plaatsen enz. uit ten tijde van oorlog. Het devies: niet aankomen, wel beschermen. Nadat dit duidelijk is begint festijn. Helemaal geen spanning en sensatie, het gaat heel langzaam zoals op een filmset. Nog net geen take-over. Niet echt een spannende oefening voor de manschappen maar een langzame wandeling. Ze nemen het wel serieus en dat voelt veilig. Via Katendrecht, De Maas, Euromastpark, Kunsthal en Museumpark komen we bij Booijmans uit. Performance teneinde, bus in en terug naar de Feniksloodsen voor hete soep.
Ik loop nogmaals op het gemak langs alle kunst, nu met verhaal van galeriehouders. Zeker boven is het hard core kunst dat zonder toelichting voor het overgrote deel niet te begrijpen is, maar vaak wel interessant oogt. Uiteindelijk sta ik 5 uur later vol inspiratie weer buiten !

Niek doceert

Maik met Colt

duiken bij -5

veilig op weg

opruimen, klaar

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s