Ranciere5: mechanische kunsten

Hebben nieuwe mechanische technieken zoals fotografie, kopiëren maar ook TV, radio en recent Internet en SMS (naast de meer klassieke zoals schilderen, schrijven, vertellen) het gedrag van mensen veranderd,  de kunsten veranderd of de ervaring van kunst veranderd? Het antwoord is natuurlijk JA. Het is zelfs mogelijk dat nieuw gedrag ontstaat door nieuwe technieken.

Ranciere haalt eerst Walter Benjamin aan. Benjamin’s invloedrijke boek ‘Kunst in een tijd van reproduceerbaarheid’ gaat uit van een spiritueel aura van kunst. Het verplaatsten van een (kunst)object veranderd het aura, net als een kopie. De Nachtwacht moet je in Amsterdam gaan bekijken. Wanneer deze wordt verplaatst naar het strand in Nieuw Zeeland zal je het werk geheel anders beleven. Ranciere betwijfelt de aanname van Benjamin (mij komt deze erg geloofwaardig over).

Heidegger ziet de loop van een ontstane techniek > leidt tot vernieuwingen > leidt tot nieuwe uitdagingen > leidt tot nieuwe technische oplossingen > enz. enz.
Volgens Ranciere is er geen essentie, geen begin. Alles kan veranderen, er is geen blijvend oorzaak-gevolg relatie. Tijd en plaats kunnen hier verandering in aanbrengen. Hierin is het denken door de mens voor Ranciere cruciaal. Het beschrijven, vatten in concepten, gebeurd eerst en daarna komt de techniek, aldus Ranciere. De fotocamera wordt niet eerst uitgevonden om daarna te bedenken wat er mee gedaan kan worden. Eerst wordt er gedacht en daaruit ontstaat vernieuwing. Daarnaast is het volgens Ranciere zo dat alles er al is. Het verschil met het zien ervan, is dat je het nog niet kent of ervaart. Maar zodra je er een concept voor hebt kun je het benoemen. Zo stelt hij ook dat het onbekende individu, de naamloze massa, in de kunsten al aanwezig was maar dat we dit nog niet benoemden. De fotocamera heeft ervoor gezorgd dat we een concept hebben waarmee we het kunnen benoemen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s