Antwerpen gewild: Patrick Janssens

Op uitnoding van de Van der Leeuwenkring (wat trouwens een zeer interessant privaat initiatief is) kwam de Burgemeester van Antwerpen Patick Janssens zijn ‘succes’ verhaal vertellen. Een goed, animerend verhaal dat zoals hij zelf ook aangeeft nog lang niet af is. En natuurlijk klinkt het wervend, hoe klinkt Riek Bakker als zij de Kop v Zuid presenteert? Als een top verhaal natuurlijk (ik woon er).

Na een introductie over de politieke situatie in Antwerpen ten tijden van zijn aantreden (zelf genoegzaam en verantwoordelijkheid ontwijkende) kwam tip 1: Begin met een pakkend, positief logo. hmmmm, en dat van een burgemeester uit de Communicatie / Marketing komt. Vervolgens werden 3 grote mooie stedelijke ontwikkelingsplannen gepresenteerd.
Een initiatief viel op. Het opkopen door de gemeente van enkele kavels of krotten waar niemand zich aan durft te wagen. Vervolgens geeft de gemeente een jonge architect de kans en de opdracht om er een project te realiseren dat na realisatie door de Gemeente op de markt wordt verkocht. Kans voor de architect, mooi pand, krot weg en tevreden bewoners. Kortom iedereen wint! Dit kost de gemeente ong. 10-15% t.o.v. de investering. Maar de return voor de stad, de primaire doelstelling van de gemeente, is natuurlijk enorm. Inmiddels zijn ong. 200 van dit soort projecten gerealiseerd. Kunnen we dit ook niet in Rotterdam doen!? Kluswoningen zijn mooi initiatief maar deze past daar goed naast.

Het leuke aan t verhaal is t positivisme. Niet focussen op de slechte dingen en benadrukken dat ze er zijn (criminaliteit, agressie, werkloosheid, vuil) maar werken aan oplossingen en die benoemen en verkondigen. (Zeker in het ligt van het filosofie verhaal dat ik maandag hoorde t.a.v. het negativisme tijdens het post-modernisme klinkt dit als muziek in de oren. Bevestigend ook over het ook kan. En gelijktijd ook weer passend bij de huidige tijd. Niet zeggen dat een eigen (kleine) bijdrage geen zoden aan de dijk zet, maar ervan uit gaan dat alle beetjes helpen. Of zoals eerder gezegd, elke stap in de goede richting is een stap op weg naar het gewenste eindresultaat. Hoe klein de stap ook is, hoe onzichtbaar ook voor anderen)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s