Ranciere 2

Het blijft ontzettend boeiend. ‘Distributie van het sensibele’ …. ik blijft het taalgebruik absoluut niet makkelijk vinden, maar met de uitleg van Leonard wordt het behapbaar, interessant en zelfs mogelijk een eigen mening te vormen. Zo is de driedeling bij Plato t.a.v. mensen nieuw voor mij. Grofweg:

1. Koper (de ziel)Begeerte (de eigenschap), Werker (het werk)
2. Zilver, Temperament, Soldaat
3. Goud, Rede, Filosoof

Klink niet geheel wereldvreemd. Maar vervolgens stelt Plato voor om alle kinderen direct na geboorte bij hun ouders weg te halen, van educatie te voorzien en d.m.v. een oordeel een ‘natuurlijke’ plaatst (een van de drie) in de maatschappij te geven. Die natuurlijke plaats wordt dan wel bepaald door 1 man, de filosoof. En dat is verweg v democratie!

Ook heel interessant om te discussiëren of Hitler een kunstenaar was, of beter gezegd, waarom het begrijpbaar is dat hij zichzelf als ‘hoofd’ kunstenaar zag van het Gesamtkunstwerk (los van mijn persoonlijk mening).

Tot slot de 3 esthetische regimes van Ranciere:
1. Het esthetische regime van beelden: Kunst in dienst van het regime, de staat (polis). Het ondersteund en bevestigd de denkbeelden van de leiders. bijv. d.m.v. liederen, vlaggen, dans of schilderen. (=Plato)
2. Het representatieve regime van kunst: vorm en inhoud zijn nauw met elkaar verbonden en limiteren elkaar. Oftewel, de vorm (esthetiek) kan afwijken van we in de (inhoudelijke) realiteit (graag) zien, maar zal er altijd aan verwant zijn (=Aristoteles)
3. Het esthetische regime van de kunsten: Vorm en inhoud staan volledig los van elkaar, dit is volgens Ranciere het meest democratische regime. Dit ontstaat als meest recente regime, ong. 17 eeuw, uit de Romantiek (=Schiller) en begin 20e eeuw versterkt te zien bij de Avant Garde

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s