Kunststof gieten

Het gieten van kunststof (gelijk aan ceramiek) is niet moeilijk en gaat snel. Het vele werk zit in het (denk)werk vooraf en het maken van de mallen (metname bij aparte vormen). Mede daarom heb ik het kunststof in bestaande mallen gegoten, gewerkt met de vacuumpers en heb ik zonder mal gewerkt. Dit laatste heeft het experiment over wat is er mogelijk met kunststof positief beïnvloedt.

Een vacuümpers werkt alsvolgt. Op een plaat in de machine zet je je voorwerp. In mij geval 2 stevige glazen. Deze laat je in de machine zakken. Bovenop het groene gedeelte zit een gat. Hierover leg je een polyesterplaat, b.v. 1 mm. dik en laat deze warm worden door de stralers erboven (in het ijzerkleurige gedeelte). Wanneer de plaat warm genoeg is laat de de glazen naar boven komen. Deze drukken zich in de plaat. Vervolgens zuig je van onderaf alles vacuum. Na afkoelen heb je je vormen (negatief) in de plaat. Bij makkelijke vormen gaat dit dus heel makkelijk in 2 minuten. Echter bij vormen die niet overal goed vacuüm kunnen worden gezogen gaat het niet, of moet je met deel-mallen werken. Denk hierbij aan vormen met openingen, uitsteeksels of holle ruimten. Ook moet de vorm stevig zijn want door het vacuüm zuigen komt er veel kracht op.

vacuumpers

gietmal gemaakt met vacuumpers

Na het gieten moet kunststof drogen. Afhankelijk van de dikte kan dit enkele dagen of langer duren. Wanneer het nog niet goed droog is, blijft het plakkerig en krijg je vingerafdrukken bij vastpakken. Ook wordt het kunststof dan dof.

Het gieten gaat vanuit een plastic bekertje waar de giethars wordt vermengt met de verharder. Roeren kan gewoon met een houtenspatel. Wanneer je een mal hebt kan het direct worden gegoten. Wanneer de hars langs wanden of ergens onder moet worden aangebracht, dien je een paar minuten te wachten totdat het kunststof een beetje stroperig wordt. Kunststof blijft lang goed vloeibaar maar het omslagpunt naar stabiel, een vaste gelei-massa, is opeens bereikt. Hierdoor heb je maar een korte werktijd. Wanneer de hars stolt, meestal na ong. 12 minuten, kun je het niet meer gieten of uitsmeren.

Het werken met handschoenen is aan te raden. Vanwege de chemische reactie die heeft plaatsgevonden tijdens het mengen kan huidirritatie ontstaan. Ook kan door het stollen van het polyester de huid beschadigd worden. Maar ook bij het werken met handschoenen moet je oppassen dat je niet te lang wacht waardoor het uittrekken van de handschoenen niet meer lukt.

Polyesterhars gieten zonder mal

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s